Terugblik op de Gay Games 2018

Afgelopen zomer waren de Gay Games in Parijs en Fred spraken we over zijn deelname.

In het verleden deden meer Kourosleden mee aan deze games. Zo waren er eerder Kourosleden actief binnen de sporten zwemmen en badminton.  Meedoen is een, maar de organisatie daar omheen is voor de deelnemers zelf om voor mekaar te krijgen. De huisvesting is een uitdaging op zich. Zoek je de rust op en ga je wat verder van daar waar de wedstrijden worden gehouden, of juist dichtbij waar de grotere feesten worden gehouden en neem je de reis naar je wedstrijden daarbij op de koop toe.  Fred koos er dit jaar voor om voor zijn onderdelen, die rond Versailles werden verreden, zijn tent op te slaan in de nabijheid van het kasteel. De wielerwedstrijden werden verreden in de randtuin, de z.g. Zwitserse tuin, bij het kasteel. Fred, geboren in Delft en van bouwjaar ’62, deed zoals gezegd al eerder mee aan de GG. Zo was hij te vinden in Sydney en voor de 1e keer nam hij deel in ons eigen Amsterdam, een van de beter georganiseerde edities. Vooral de grote betrokkenheid en inzet van de vrijwilligers maken het iedere keer weer tot een groot feest voor de deelnemers, voor wie het credo ´deelname is belangrijker dan de winst´ nog altijd geldt. Die eerste keer nam Fred deel binnen de sport volleybal, met ’t roze blok uit Delft en voor het onderdeel fietsen waarop hij nog steeds actief is.

Deelnemers uit de meer problematische landen, o.m. uit Afrika, komen veelal op uitnodiging. Vanuit de solidariteitsgedachte wordt er vanuit een fonds gezorgd dat ook zij aanwezig kunnen zijn en de mogelijkheid hebben deel te nemen aan de games zelf. Maar wat zijn GG zonder de nodige conflicten? In Montreal ontstond indertijd ruzie  wat resulteerde in de oprichting van de stiching ´Out Games´, een alternatief met eigen spelen. Nu kennen we dus naast de GG de OutGames. Wie weet vloeit een en ander in de toekomst weer samen tot één festiviteit en spelen. Voor wie dan nog geen genoeg geeft van de nodige wedstrijden met roze rand, kan ook nog terecht op de EuroGames. Een kleinere organisatie bedoelt voor deelnemers uit enkel Europese landen.

Maar voor nu terug naar de GG van dit jaar. Het grootste sportevenement ter wereld, kent zo’n 10.000 deelnemers en bij de spelen betrokken vrijwilligers. De spelen zelf worden gedurende 1 week gehouden en beginnen met een openingsceremonie met de opkomst van alle deelnemers, net als bij de Olympische variant. Na de briefing ’s maandags over procedures en parcours volgen de wedstrijden zelf van dinsdag  tot vrijdag. Door het warme weer dit jaar in ook Frankijk waren de wielerwedstrijden zwaar, maar resultaat. Zo kwam hij na een race met 60 deelnemende wielrenners naar huis met goud voor het criterium (20 km) en goud met mountainbiken in een veld van 30 deelnemers.  Zilver behaalde hij op de team tijdrit en de wegwedstrijd en tot slot nog een keer brons op de individuele tijdrit. Naast het behalen van dit eremetaal is het toch ook het reünie effect waarom Fred steeds weer te vinden is op de GG. Een vaste club sporters van over de hele wereld treft mekaar in een sportieve omgeving met de nodige feesten en gezelligheid in het randprogramma. Aangezien Fred niet de grootste partyganger is was het verblijven rond Versailles geen grote opgave. Het hevige feestgedruis was vooral te vinden in en om de hoofdstad zelf, waar ook de openings- en sluitingsceremonie te vinden waren.

 

In het recente verleden trokken meer Kourosleden  op naar al dit vrolijks. Waar zijn ze dan ook gebleven allemaal vraagt Fred zich af. Is er geen interesse meer of is de groep gewoon uit elkaar gevallen en lukt het niet meer met mekaar in verbinding te komen. Aan alle sportievelingen dan ook de oproep om zich te  melden ingeval er interesse is om de volgende editie weer met een grotere Kourosgroep af te reizen.  Dat wordt dan wel een fikse reis want over weer 4 jaar, in 2022, worden die in HongKong gehouden.  Heb je nog wel mooi de tijd om je mandarijn op te halen.

Of de in Nootdorp opgegroeide Fred er dan weer bij is, is nog maar de vraag. Het is wel verdraaid ver weg en de reis lang en vooral ook erg duur. Misschien een initiatief om op te pakken voor een Kourosactie als: ‘Help Fred naar HongKong’ en reist hij deze keer niet alleen maar met ´n volledige delegatie uit Eindhoven.

Dat Fred indertijd lid van Kouros is geworden kwam voort uit de behoefte om met mede roze-sporters te leren kennen en met hen op pad te gaan. Na een aantal leuke jaren bij het volleybal nam het aantal sporters af. En helaas was de commitment die nodig is voor een teamsport niet voldoende om een volleybalteam voort te zetten. De laatste spelers zijn opgenomen bij PSV volleybal waar Fred nog steeds met veel plezier speelt.

De interesse lijkt zich te verschuiven van teamsporten naar meer individuele sporten. Hier ligt waarschijnlijk ook wel de verklaring voor het succes van de bootcamp en de conditiegroep van Kouros. Beiden lopen goed. Helaas hebben we ook van een aantal sporten afscheid genomen binnen Kouros en gaan deze enkel nog verder als ‘activiteit’. Wanneer zich weer meer sporters melden en er een coördinator opstaat, is deze nu ´activiteit´ ook zo weer opgewaardeerd tot een heuse ‘Kouros sporttak’

Afgelopen jaar zijn er zo wat momenten georganiseerd waarop de fietsclub er op uit trok. Heb jij zelf interesse of ken je iemand die mogelijk geïnteresseerd kan zijn in onze Kourossporten en – activiteiten, breng ze eens in aanraking met de site. Hierop is steeds de meest actuele stand van zaken terug te lezen en zijn ook de contactgegevens bekend voor ieder onderdeel.

Tot in Hong Kong, het stadswandelpark in Eindhoven, of in het zwembad … of op de dansvloer. Wat je ook gaat doen, doe het plezier!

 

Recent Posts